Årets Solsikke 2024

Årets solsikke handler om fællesskab, naboskab og den smukkeste solsikkefortælling. Solsikkespirerne er dyrket af lokaludvalgets solsikkegruppe samt af børn og voksne på de bemandede legepladser i Amager Vest.
Årets spirer er på vej til dig!
Fotograf
Jakob Korshøj

Konkurrencen handler om at skabe den flotteste fortælling om naboskab og fællesskaber med solsikker som omdrejningspunkt, og ikke om den flotteste/højeste blomst. Vi håber, at I vil tage nogle flotte billeder af jeres solsikker undervejs og tage dem med til kåringen!

Når du har fundet en god plads til din solsikke, er alt du skal gøre:

1. Gro din solsikke hen over sommeren
- Se vores guide forneden

2. Tag et par skønne billeder af din solsikke undervejs
- Gerne med din nabo, din ven/veninde, din hund eller et solsikke-selfie!
- Send dem gerne til info@avlu.dk eller del på vores Facebook

3. Tag din færdige solsikke med til kåring af Årets Solsikke 2024 hos lokaludvalget i sensommeren (dato og sted kommer)
- Her kårer vi den bedste solsikke-historie fortalt med billeder, hvor der vil være præmieuddeling til de 3 bedste
- Har du brug for at få printet dine billeder? Så send dem til info@avlu.dk - så klarer vi det for dig

 

SOLSIKKE GUIDE

Sådan dyrker du flotte solsikker

Det tager ca. 3 måneder for din solsikke at vokse sig færdig og danne en færdig blomst. 

Solsikker kan blive meget høje - nogle helt op til 5 meter. Det afhænger af sorten, hvor meget sol de får, og om de bliver regelmæssigt vandet - og om de står i en potte eller direkte i jorden.

Bonus-tip: Solsikker er gode for biodiversitet, da insekter og bier elsker dem.

 

Solsikker i potte på altan

Plant spiren ud i en større potte.  – Jo større potte, jo større solsikke.

Solsikker elsker sol! Placer potten et solrigt sted. 

En solsikke skal passes: Vand regelmæssigt - typisk hver dag med mindre det regner. Husk, hvis du tager på ferie at få en nabo til at vande!

 

Solsikker i haven

Har du en have, så plant spiren en et solrigt sted - men pas på, at snegle ikke spiser den.

Hvis du har en mur, den kan stå op ad, hvor der ikke er for meget blæst, er det godt.

Vand regelmæssigt - gerne hver anden dag, med mindre det regner. Tjek, om jorden er tør. Husk, hvis du tager på ferie at få en nabo til at vande!

 

Når din solsikke bliver større

Kan du støtte den ved at sætte en blomsterpind ved side af den, så den ikke bliver blæst rundt.

 

Et stort tak til Ulla for idéen

Idéen til en solsikkekonkurrence kom fra Ulla Korgaard, borger i Amager Vest, som henvendte sig til lokaludvalget. Her foreslog hun os at lave konkurrencen, efter hun selv havde haft succes med en mindre konkurrence omkring hendes boligforening. Vi var hurtige til at gribe denne fantastiske idé, som vi nu håber, I bliver glade for at være med til derude!

Herunder har vi stillet tre hurtige spørgsmål til Ulla omkring solsikkekonkurrencen

Vis alle

1. Hvorfor du synes, det er godt for lokalsamfundet med en solsikkekonkurrence?

"Solsikkekonkurrencer er ikke et nyt fænomen - flere steder i mindre byer og kolonihaveforeninger har man den type konkurrencer.

Alle (inklusive bier og insekter) elsker solsikker, og de er så nemme at få til at gro. Det er sjovt at se dem vokse fra en lille spire til en flot blomst. I en verden med fokus på online aktivitet er der noget positivt ved at få et lille bitte spire, et stykke natur, som man selv dyrker frem her midt i storbyen. Og så er der den “cirkulære” oplevelse - at solsikker er gode for biodiversiteten, og at man fra ét frø kan skabe en stor solsikke, som hvis man tørrer den, danner mange mange nye frø."

2. Hvad kan konkurrencen gøre for naboskabet i bydelen?

"Det er en meget enkelt konkurrence - og måske giver den anledning til lidt snik-snak med naboerne. Måske man spørger naboen, om de vil vande, når man selv er på ferie? Måske man deler, hvordan det går med solsikken? Måske man følger med i, hvem der vinder?"

3. Hvad er dine egne erfaringer fra tidligere konkurrence?

"Jeg har tidligere afholdt en konkurrence om den største solsikke blandt venner og familier - børn som gamle. Det var lidt hyggeligt, når vi snakkede om, hvordan det gik med vores solsikker: “Nu er det så høj...”, og til sidst blev en vinder blev kåret.

Den næste solsikkekonkurrence var i mit snævre lokalområde på Amagerbro og min ejendom, hvor der ikke rigtigt var noget naboskab. Det er en stor ejerforening præget af beboerudskiftning. Men da mange lejligheder havde fået fine altaner, kunne det være så flot med gule solsikker på altanerne! Jeg lavede derfor 100 solsikkespirer og satte frem i vores gård og foran to caféer og en genbrugsbutik. Der hørte en Facebook-side til også. Det var ret rørende at opleve, at flere blev så glade for at modtage en lille spire!

Konkurrencen kørte hele sommeren med finale i vores gård med kaffe-kage og opmåling af de medbragte solsikker. Ikke mange deltog, men jeg synes alligevel, at det har givet noget til vores naboskab. Det er blevet nemmere at hilse. Vi har afholdt et forårsloppemarked i regnvejr, som mange var så glade for, at vi nu skal holde et sensommerloppemarked til august. Så på en måde var solsikkekonkurrencen en spæd start på noget godt."

Billedgalleri

Her vil vi dele alle jeres flotte solsikkebilleder :-) 

Ulla Korgaard sammen med Jann fra lokaludvalgets solsikke-gruppe på udendørskontoret.
Potterne klargøres af Christine og John fra lokaludvalget.
Fotograf
Jakob Korshøj
Børnene fra Den Bemandede Legeplads hjælper os med spirerne.
Fotograf
Jann Kuusisaari