Tak for et godt borgermøde om skæve boliger

140 borgere var mødt op med spørgsmål og til dialog med socialborgmesteren og hendes forvaltninger vedr. de skæve boliger, der muligvis skal bygges på Radisevej. Læs hele referatet her.
140 var mødt op til borgermødet, der blev afholdt på Kunstskolen for voksne udviklingshæmmede.
Fotograf
Jakob Korshøj

Amager Vest Lokaludvalg havde mandag d. 9. september inviteret til dialogmøde om byggeri af 10 skæve boliger til hjemløse på Radisevej.

I mødet deltog socialborgmester Karina Vestergård Madsen og Yildiz Akdogan fra Socialudvalget samt repræsentanter fra den tværgående taskforce i Københavns Kommune, der har stået for udpegning og screening af mulige placeringer til skæve boliger, hvoraf en af placeringerne er på Radisevej.

Borgermødet blev indledt med velkomst fra Kresten Thomsen, forperson i Amager Vest Lokaludvalg, og socialborgmester Karina Vestergård Madsen. Herefter blev der åbnet for en runde med spørgsmål fra salen og svar fra borgmesteren og hendes forvaltning.


Nedenstående referer overordnet de fremmødte borgeres bekymringer vedr. projektet og forvaltningen/socialborgmesterens/fagpersoners svar herpå.


1. Bekymring for koncentration af udsatte borgere sammen udviklingshæmmede


Flere borgere bød ind med deres bekymringer for de udsatte borgere, der allerede bor i området ved Radisevej, herunder de udviklingshæmmede og psykisk syge. Naboerne er primært bekymrede for, at de nuværende udsatte beboere ikke kan holde til, at der flytter flere udsatte af en anden målgruppe til området. Der var bekymring for, at de udviklingshæmmede skal gå op og ned ad stofmisbrugere/alkoholikere, hvis der opstår konflikt.
Også ældre borgere fra Amager Seniorklub er bekymret for utrygheden, hvis man møder nogle, som opholder sig om aftenen med store hunde, som de ikke kender til.


Der var desuden et ønske om at få mere at vide om det personale, der vil være omkring boligerne.
Borgerne spurgte bl.a. til lignende erfaringer med at bygge hjemløseboliger steder, hvor der allerede er udsathed.
------------------------------------------
Hertil svarede Hjemløseenheden, at der ikke er konkrete erfaringer med at hjemløse bor tæt ved udviklingshæmmede, men de borgere vi arbejder med, passer meget sig selv og er ikke udfarende og har ikke udfordringer med dem, der bor i nærheden. Det er borgere, der har brug for ro. Naboerne de andre steder har et godt forhold til de udsatte/hjemløse, der bor der. Der er ikke erfaringer med, at hjemløseboliger tiltrækker, udsatte fra andre dele af byen. Det er desuden hjemløseenhedens erfaring, at de holder sig inden for deres eget område, og de kan faktisk ikke lide fællesområderne.


Input fra SAND var, at der ikke opleves narkohandel ifm. hjemløseboliger og der er ikke uro/konfrontation med politiet ifølge statistikker. De skal heller ikke reddes, men få noget værdighed i livet. Man er nødt til at kigge på, at hjemløse og udsatte føler sig hjemme på Amager i højere grad end andre steder.
Forvaltningen svarede, at de har vurderet, at tilbuddene fredeligt kan sameksistere.
Hjemløseenheden oplever ikke nogen anderledes reaktionsmønstre fra den målgruppe med skæve eksistenser. De reagerer ikke anderledes end os andre ved at møde en udviklingshæmmet.


Forvaltningen forklarede desuden, at når man skal visiteres til en skæv bolig, så indebærer det, at man kan sammen med andre, og man ikke er udadreagerende, men at man stadig har brug for luft til andre naboer og ro.


2. Bekymring for fjernelse af grønt fællesområde


Borgerne udtrykte også bekymring for, at det grønne område fjernes, da det fungerer som et socialt samlingspunkt og en styrke for lokalområdet. Det grønne område har en stor betydning for folk i deres dagligdag. Det er et åndehul i vores lokalmiljø. Der blev desuden spurgt til om træerne på området skal fældes. Pointen med at planlægge de grønne områder rundt om det eksisterende tilbud for udviklingshæmmede både som buffer, men også som rekreativt areal for brugerne blev fremført.


Synspunkt fra Amager Vest Lokaludvalg: Lokaludvalget har erfaret, at enhver kvadratmeter anvendes til bolig samtidig med, at vi hører, at borgerne adgang til det grønne område er essentielt for deres trivsel. Lokaludvalget mener, at dette område skal bevares som et fælles trivselsgrundlag for både Sundbyvang og naboerne, som man netop ikke kan finde i de nybyggede områder. Lokaludvalget har derfor peget på, at man i den nye kommuneplan, som er i høring nu, bevarer området som et grønt område, frem for at det transformeres til boliger.
--------------------------------------
Forvaltningen svarede, at dette område allerede er godt begunstiget ift. grønne områder end andre steder i byen. Der må ikke være mere end 300m i kbh til nærmeste grønne område, og det kan vi stadig imødekommet her på Radisevej, selvom vi bygger skæve boliger. De fredede træer (rækken mod det gamle Sundbyvang) bevares som udgangspunktet. De andre træer kan blive fjernet, hvis det kræves for at gøre plads til boligerne. Derudover blev det understreget, at Sansehaven bevares.

 

3. Spørgsmål til plan status


En borger gjorde opmærksom på, at området i den nuværende lokalplan er området udlagt som grønt område.
----------------------------------------------
Hertil svarede forvaltningen, at i Kommuneplanen 2019 er det her område udlagt til boliger, så der har hele tiden været mulighed for at bygge boliger. Den nuværende lokalplan har ikke udlagt det område til et grønt område.

 

4. Plads til skæve boliger andre steder i byen og i de nye udviklingsområder og spørgsmålstegn ved screeningsprocessen


Der blev spurgt til om Københavns Kommune har tænkt hjemløseboliger ind i de nye byudviklingsområder og til hvordan screeningen af arealer er sket.
Der blev spurgt til, om der kan bygges på parkeringspladsen ved DR Byen?
------------------------------------------------
Til dette svarerede Borgmester Karina Vestergård Madsen, at man tænker dem ind i de nye byudviklingsområder. Fx i Jernbanebyen, Vesterbro. Borgmester Karina Vestergård Madsen fortalte, at hun havde haft 10 arealer at vælge imellem, og Radisevej er en af de 5, der er sendt i høring. Der har været screenet for 5 andre på et andet tidspunkt.


Forvaltningen gjorde opmærksom på, at der skal bygges etageejendomme på parkeringspladsen ved DR Byen samt kommunale funktioner.
I screeningsprocessen af mulige grunde til skæve boliger bruges en række kriterier, som ikke alle kan udfyldes. Det er en overordnet vurdering af placeringerne. Øvrige nærtliggende, eksisterende tilbud til udsatte indgår ikke i screeningen.
Forvaltningen svarede desuden, at mange års erfaring med skæve boliger har vist, at der maks. skal bygges 12 af disse boliger. Det er udsatte, men mennesker der har brug for ro. Det fungerer ikke i en store setting.


Screeningskriterierne blev fremlagt af forvaltningen på powerpoint.
Forvaltningen gjorde opmærksom på, at hvis man ønsker at få indsigt i processen omkring screeningslisten, så har man muligheden for at søge aktindsigt.

 

5. Bemærkninger fra socialborgmester Karna Vestergård Madsen og socialudvalgsmedlem Yildiz Akdogan


Socialborgmester Karina Vestergård Madsen sagde, at hun er her for at lytte til borgernes synspunkter og gå i dialog. Men vi skal også huske på, at det er boliger til mennesker, som har følt sig forkerte hele deres liv, så vi skal omtale dem og behandle dem på en ordentlig måde.


Borgmester Karina Vestergård Madsen har noteret sig, at man ikke ønsker de skæve boliger her. Borgmesteren efterspurgte også mere tillid til processen og forvaltningens arbejde og gjorde opmærksom på, at det er en svær proces, men der er ikke truffet endelig beslutning endnu. Der er meget, der ikke er undersøgt endnu, for det er tidligt i processen. Borgmesteren noterede sig, at borgerne på mødet måske er bekymrede for en anden målgruppe end dem, der kan og skal bo i skæve boliger. Og at I er bekymrede for de udsatte beboere herude, og I vil også gerne have det grønne område bevaret. Bekymringerne er noteret og vil blive taget med i overvejelser.


Yildiz Akdogan (S) gjorde opmærksom på, at hun også er her for at lytte, og at hun kender området godt. Hun understregede, at det er vigtigt, at vi i kommuneplanen får inddraget borgernes bekymringer. Byen herude har taget en del på sig, men det er en af de sværeste opgaver for os at finde områder, der kan rumme det her. Yildiz Akdogan takkede lokaludvalget og alle beboere og naboer for deres deltagelse. Yildiz noterede sig det grønne ligger borgerne nært, og at det er de sårbare naboer, I er bekymrede for.


Mødet blev afsluttet med et tak for i dag fra Kresten Thomsen, forperson i Amager Vest Lokaludvalg.

 

Du kan hente hele referatet samt Socialforvaltningens præsentation herunder som pdf.