Lemmerz-skulptur skal pryde Amagerbrogade

Ny Carlsbergfondet donerer en skulptur af den dansk-tyske, internationalt anerkendte kunstner Christian Lemmerz til det vindomsuste hjørne ved Amagerbrogade og Amager Boulevard – og lokaludvalgene er ét skridt nærmere at gøre visionen til virkelighed.

Siden 2015 har Amager Øst Lokaludvalg og Amager Vest Lokaludvalg samarbejdet om, at Amagerbrogade får et sammenhængende kunstnerisk udtryk på hele strækningen fra Christmas Møllers Plads til Sundbyvester Plads. Nu nærmer lokaludvalgenes vision sig virkeligheden, med hjælp fra en gavmild donation fra Ny Carlsbergfondet og et værk skabt af kunstneren Christian Lemmerz.

Tre meter høj skulptur

Den dansk-tyske kunstner har i mere end 4 årtier arbejdet i mange forskellige medier og udtryksformer, fra performance og film, over tegninger og installationer.

Værket her kommer til at bestå af en mere end tre meter høj skulptur. Og netop skulptur er omdrejningspunktet i Lemmerz’ œuvre; Christian Lemmerz er uddannet billedhugger fra det italienske kunstakademi Carrera og hans formsprog tager ofte afsæt i renæssancen og klassicismen, men omformes og destabiliseres i modernitetens fragmentariske billede.

Modernistisk defragmentering

Også i denne skulptur arbejder Christian Lemmerz med at omforme det klassiske gennem en modernistisk defragmentering. Om bronzeskulpturen skriver Lemmerz selv:

”Den grundlæggende idé med denne skulptur er en stående, måske ventende person. Med skulpturen ønsker jeg at skabe en figur, der er fuld af indre bevægelse. Skulpturen er både figurativ og abstrakt. Det er et værk, der vil virke stærkt på afstand og tæt på vil den forbløffe med sin detaljerigdom”.

Værket forener fortidens klassiske kunst, skulpturen, med et kontemporært digitalt output:

”I en lang periode har jeg arbejdet med at finde et nyt skulpturelt udtryk. For at opnå dette har jeg eksperimenteret med forskellige computerprogrammer – så at sige har jeg forsøgt at gå ind i en kreativ dialog med computeren gennem bevidst at fodre den med forkerte input,” forklarer Lemmerz om skulpturens formgivning og endelige udtryk.

Seværdighed for lokale og besøgende

De to lokaludvalg på Amager er begejstrede for både valg af kunstner, værk og placering og takker Ny Carlsbergfondet for den gavmilde gave og ikke mindst Christian Lemmerz for den spændende skulptur. Kunstværket vil bringe æstetisk værdi til Amagerbrogade og lokaludvalgene forudser, at kunstværket kan blive en seværdighed i bydelene og et trækplaster for turister og kunstinteresserede.

Når skulptur og placering er endeligt godkendt i Borgerrepræsentationen, går kunstner Christian Lemmerz i gang med at fremstille skulpturen og Ny Carlsbergfondet fastsætter en dato for indvielse af skulpturen. Indtil videre er det planlagt at skulpturen opstilles inden udgangen af 2022.

Baggrund

’Kunst på Amagerbrogade’ startede i 2015 som et samarbejde mellem Amager Vest Lokaludvalg, Amager Øst Lokaludvalg og Københavns Kommune. Siden da har lokaludvalgene inddraget borgere og netværk i bydelene og udarbejdet en kunststrategi, der kan tages udgangspunkt i, når der skal udvikles kunstprojekter og -værker til det mere end 3 km lange handelsstrøg.

Ambitionen er, at Amagerbrogade får et sammenhængende kunstnerisk udtryk på hele strækningen fra Christmas Møllers Plads til Sundbyvester Plads og Christian Lemmerz’ bronzeskulptur er et ambitiøst startskud til at gøre lokaludvalgenes vision om kunst på Amagerbrogade til virkelighed.

Amager Vest Lokaludvalg og Amager Øst Lokaludvalg ser frem til at arbejde videre med beboere og kunstnere, borgere og kommune om endnu mere kunst til Amagerbrogade.

Skulpturen set forfra
Skulpturen set bagfra