En ny byrumsvision for Kigkurren

Et lokalt initiativ på Islands Brygge har sat gang i realiseringen af ambitionerne om at begrønne Kigkurren, Sturlasgade og Snorresgade til glæde for mennesker og biodiversiteten.
Fra borgermødet 29. maj om byrumsvision Kigkurren.
Fotograf
Sofie Jensen

En ny byrumsvision fra Gehl Arkitekter

Et lokalt initiativ på Islands Brygge har sat gang i realiseringen af ambitionerne om at begrønne Kigkurren.

Private virksomheder, der bor i området, har sammen fået udarbejdet et visionsoplæg til begrønning af Kigkurren, Sturlasgade og Snorresgade af Gehl arkitekter. 

Visionsoplægget bakkes op af både virksomheder, andelsboligforeninger, ejerforeninger og børnehaven i området. 

Visionsoplægget er på ingen måde en færdig plan, men viser perspektiverne for, hvordan det kunne se ud. 

 

Borgermøde og politisk debat 

Derfor er næste skridt er at få politikerne i Københavns kommune til at afsætte penge til at få udarbejdet en egentlig plan for området, hvor de lokale aktørers ideer og ønsker tænkes sammen med f.eks. hensyn til renoversion, bustransport, biodiversitet osv. 

D. 29. maj inviterede Amager Vest Lokaludvalg politikerne fra Københavns teknik- og Miljøudvalg til debatmøde om begrønning af Kigkurren og visionsoplægget fra Gehl. 

Christopher Røhl (R), Gorm Gunnersen (E) og Klaus Mygind (SF), Louise Theilade (V) og Morten Melchiors (C) mødte op til debat med borgerne.

 

På mødet blev der bl.a. spurgt ind til og debatteret følgende:

  • Hvordan skal projektet finansieres og sammenhængen til klimatilpasningsprojektet i Sturlasgade.
  • Parkeringspladser – hvor mange vil blive nedlagt/ikke blive nedlagt?
  • Muligheden for biodiversitet. 
  • Borgerne savner det grønne element i byrummet.
  • Udfordringerne med ledninger i jorden, når træer skal plantes.
  • Kigkurren som plads er noget særligt f.eks. de mange værksteder og industrielle præg, men pladsen er fraværende i visionsoplægget. 
  • Byrummet skal være trygt og må ikke blive et sted for stofhandel. 
  • Hvordan vil trafikken egentlig blive afviklet?
  • ATP grunden bliver i dag brugt som grønt område af beboerne, men de skal bygges ungdomsboliger.

Hjalte Ro-Poulsen, Postdoc biolog v. Københavns Universitet fortalte om mulighederne for mere biodiversitet i byerne. Træerne er især vigtige fordi, de er levesteder for dyr. Men træerne trues af vejsalt.

Hjalte anbefalede at have fokus på hjemmehørende arter, da de kan spille sammen med arterne på Amager Fælled.  Et godt eksempel er IKEA Rooftop, hvor man har valgt arter, der lever på Amager Fælled og Kalvebod Fælled.

 

Næste skridt

Næste skridt i projektet er Amager vest Lokaludvalgs ønske om en bevilling til analyse og planlægning af Kigkurren, Sturlasgade og Snorresgade. Dette er sendt ind til forhandlingerne om kommunens budget 2025.

Håbet er, at pengene bevilges i forhandlingerne i august, og at vi kan starte en egentlig proces med grundig analyse af området og planlægning af et grønt byrum i samarbejde med de lokale aktører. 

Du kan læse den fulde beskrivelse af byrumsvisionen i bilag herunder.